Jesienne fit słodkości
Dieta bardzo często kojarzy nam się negatywnie, z rezygnowaniem ze wszystkiego co smaczne czy z głodówkami. Jednak zarówno osoby z chorobą zwyrodnieniową stawów jak i osoby niezdiagnozowane z nadwagą lub otyłością powinny zadbać o swój codzienny jadłospis.
Nie istnieje system żywieniowy który jest lekarstwem na wszystkie dolegliwości ale jednym z kroków do świadomego odżywiania może być ograniczenie cukru w diecie o czym pisaliśmy w artykule: Jak ograniczyć cukier w diecie, oraz zamiana słodyczy na wcale nie gorsze, fit wypieki własne. Poniżej kilka propozycji, które w krótkim czasie, można przygotować samemu.
Szybkie pierniki z imbirem

Czas przygotowania: 15min Czas całkowity: 30min Ilość: 20sztuk
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 3/4 szklanki masła klarowanego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki melasy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć, aż utworzy się kula. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką na grubość 5 mm. Wykrawaj ciastka ulubioną foremką, np. w kształcie serca, choinki czy gwiazdki. Gotowe pierniki umieść na przygotowanej blasze i piecz 15 min w nagrzanym do 180 st piekarniku, aż będą lekko rumiane.
Lecznicze właściwości imbiru: Naturalne sposoby radzenia sobie z bólem stawów cz.1 Imbir i pokrzywa
Ciasto imbirowe

Czas przygotowania: 10min Czas całkowity: 60min Ilość: 10-12porcji
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 szklanki cukru z palmy kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki melasy
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól i cukier wymieszaj w jednej misce, w drugiej pozostałe mokre składniki: puree z dyni, oliwa, mleko kokosowe i melasa. Połącz zawartość misek, dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy i wstaw na 50 min do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Zdrowe ciasto dyniowe

Czas przygotowania: 10min Czas całkowity: 60min Ilość: 10-12porcji
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szklanka puree z dyni
- pestki dyni i nasiona lnu – do posypania na wierzchu
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki przesiej do miski, w drugiej misce wymieszaj mokre składniki. Połącz zawartość misek, dodaj garść pestek dyni i delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej do formy, posyp pozostałymi pestkami dynii i siemieniem lnianym. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 50-60min, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Czekoladowe ciastka z awokado

Czas przygotowania: 5min Czas całkowity: 15min Ilość: 9sztuk
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 1 średniej wielkości dojrzałe awokado
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Awokado zmiksuj z cukrem kokosowym na gładką masę. Dodaj kakao, cynamon, ekstrakt z wanilii, cynamon, sodę i ocet. Całość ponownie zmiksuj do połączenia składników, dodaj mąkę owsianą i zmiksuj. Gotowe ciasto wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując ciastka (można to zrobić dłońmi posmarowanymi olejem kokosowym) i piecz 10-12min w piekarniku nagrzanym do 180stopni (funkcja grzania góra-dół).
Frakcje z oleju z awokado w Piascledine – O leku